In groep 8 krijgt uw kind het schooladvies voor de overgang naar het voortgezet onderwijs. Uiteraard wordt dit advies weloverwogen opgesteld.
Voorafgaand aan groep 8, bent u al meegenomen in de ontwikkeling van uw kind in voortgaande schooljaren d.m.v. de rapporten, de citotoets-resultaten en het OntwikkelingsPersPectief van uw kind (OPP) waarin o.a. de voorspelde uitstroom van uw kind staat. Ook hebben uw kind en u eind groep 7 al een pré-advies mogen ontvangen. Uw kind en u zijn dus al enigszins voorbereid op het komende advies in januari 2025.
Eenmaal in groep 8 wordt de BOVO-procedure gevolgd. Dit staat voor de procedure van BasisOnderwijs (BO) naar Voortgezet Onderwijs (VO) en verloopt globaal als volgt:
1 oktober is er een voorlichtingsavond voor de ouders. De leerkrachten zullen u vertellen hoe de hoe het schooljaar en in het bijzonder de BOVO-procedure gedurende het schooljaar zal verlopen. Ook zal een aantal collega’s van een VO-school vertellen hoe het er aan toe gaat op een VO-school.
In november wordt er op school een verkorte intelligentietest, de ADIT(2) afgenomen, die mee wordt genomen in de onderbouwing van het voorlopige advies.
In november/december worden op school de citotoetsen afgenomen, die ook, naast de eerdere informatie uit eerdere schooljaren, observaties en de ADIT, het voorlopige advies zullen onderbouwen.
Ook nodigen we u in deze maand uit om een account aan te maken in het aanmeldsysteem Onderwijs Transparant (OT). In dit systeem kunt u het OnderwijsKundig Rapport (OKR) inzien, uw kind aanmelden en ontvangt u berichten over de aanmelding en toelating van uw kind.
In januari wordt het voorlopige advies door de leerkracht (en) met uw kind en u gedeeld en besproken. Het voorlopige advies met onderbouwing en uw zienswijze zullen in het digitale OKR worden vermeld.
In februari wordt op school de doorstroomtoets route 8 (2) afgenomen.
In februari/maart kunt u met uw kind de open dagen van voortgezet onderwijs bezoeken om een indruk te krijgen welke scholen voor uw kind passend zouden kunnen zijn (1).
In maart ontvangen uw kind en u de uitslag van de doorstroomtoets en het definitieve schooladvies (3). Dit definitieve schooladvies wordt samen met de uitslag van de doorstroomtoets toegevoegd aan het onderwijskundig rapport (OKR) door de leerkrachten. Met het definitieve advies meldt u uw kind aan op het VO.
In mei ontvangt u bericht over de toelating op de scholen van keuze.
Wilt u (nog) meer informatie over de BOVO-procedure? U kunt deze vinden op www.bovohaaglanden.nl.
(1.) Tijdens het adviesgesprek in groep 8 ontvangt u het schooladvies. Met dit advies kunt u zich tijdig oriënteren op een passende vo-school. Ook ontvangt u dan een scholenlijst met alle vo-scholen in de BOVO regio Haaglanden: Den Haag, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg. Tijdens het adviesgesprek zullen we met u spreken over deze lijst en bekijken welke scholen passen bij uw kind en het niveau van uw kind. Hierna maakt u met uw kind een voorkeurslijst. Er wordt geadviseerd om bij praktijkonderwijs en vmbo minimaal 4, bij havo minimaal 6 en bij vwo minimaal 8 scholen op de voorkeurslijst te zetten. Dit vergroot de kansen op een plek in de eerste ronde. Het is echter geen plaatsingsgarantie.
Op https://scholenwijzer.denhaag.nl/ kunt u zich digitaal oriënteren op de verschillende VO-scholen.
(2.) De Adit en ROUTE 8 doorstroomtoets zijn een digitale, adaptieve toetsen op vraagniveau. Dit betekent dat de moeilijkheid van elke vraag wordt aangepast aan de vaardigheid van uw kind. Door deze manier van toetsen wordt uw kind altijd uitgedaagd tot de bovengrens van zijn of haar niveau.
(3.) Als de uitslag van de doorstroomtoets hoger is dan het eerder gegeven voorlopig schooladvies, zullen we het voorlopige schooladvies bijstellen, tenzij dit niet in het belang is voor uw kind. Naar beneden bijstellen mag niet, dus als de doorstroomtoets een gelijk of lager advies geeft dan het voorlopig schooladvies, dan blijft dit ongewijzigd.
(4.) Als uw kind op alle scholen van de voorkeurslijst uitgeloot is, zullen wij contact met u opnemen op de dag van de uitslag.