Groepen
De meeste basisscholen zijn ingedeeld volgens het leerstofjaarklassensysteem, d.w.z. de leerstof is verdeeld in acht stukken - acht groepen - en in die groepen zitten kinderen van ongeveer gelijke leeftijd. Op De Haagse Beek is dat anders.
Bij de kleuters wordt er gewerkt aan de leervoorwaarden die nodig zijn om in groep drie met het lees- en rekenonderwijs te kunnen starten.
In groep 3 wordt een aanvang gemaakt met het aanvankelijk lezen, rekenen en schrijven.
In groep 4 t/m 7 werken de leerlingen zoveel mogelijk op eigen niveau verder, zonder dat we de klassikale activiteiten uit het oog verliezen. Deze leerlingen worden over die groepen verdeeld volgens criteria die verderop staan beschreven.
De groepen op onze school kunnen niet vergeleken worden met de groepen van het reguliere basisonderwijs. Bijna al onze leerlingen hebben een leerachterstand. Het is op onze school geen uitzondering dat een leerling die bijvoorbeeld in groep 8 zit, leerstof krijgt aangeboden van groep 6 van de reguliere basisschool. Maar het is ook zeker geen uitzondering als kinderen voor bepaalde vakken het niveau van eind groep 7 of eind groep 8 halen.
Op De Haagse Beek wordt met het plaatsen van een leerling in een groep niet alleen rekening gehouden met de leeftijd, maar daarnaast ook nog met andere criteria, zoals de sociaal-emotionele ontwikkeling en het leerniveau. Aan het eind van het schooljaar wordt bekeken in welke groep een leerling het beste geplaatst kan worden. Dat doen we met het hele team. Soms komt het voor dat een kind een groep overslaat of nog een jaar in dezelfde groep blijft. Dat betekent echter niet dat er leerstof wordt overgeslagen of dat dezelfde leerstof voor de tweede keer wordt aangeboden. Elke leerling werkt op het niveau waar hij of zij aan toe is.
De groepen op De Haagse Beek tellen gemiddeld 14 kinderen. In de lagere groepen zijn dat er wat minder, in de hogere groepen kunnen dat er een paar meer zijn.
Meer informatie vindt u in de schoolgids.